Linnéa

Linnéa med Nova, Ulma och AggeDet har alltid funnits hundar i vår familj. Under mitten av 80-talet så väcktes intresset för hovawart. Efter mycket letande så hittade min make Benny och jag Hovagårdens Svarta Grundir, Eva Andersson som hade Hovagårdens kennel var en av de första uppfödarna inom rasen. Vi var tyvärr tvugna att ta bort Svarta Grundir redan när hon var sju år, orsaken var utbredda juvertumörer.

Att vi ville ha en ny hovawart var självklart, vi fick kontakt med Ingrid Carlsson på Lintrollets kennel. Ingrids tik Lintrollets Jenna gjorde ett stort intryck på oss och vi bestämde oss för att tinga en valp efter henne och 1994 föddes Qocos. Med Qocos började vi gå kurser i bruks och lydnad. Intresset för tävlingar väcktes, Benny och Qocos tävlade apell spår 1996. Vi började även träna rapport och Qocos blev uppflyttad till högre klass rapport och godkänd högre klass spår.

 

1996 köpte vi vår tredje hovawart Lintrollets Tosca, Agge och QocosTosca, en halvsyster till Qocos. Tosca är uppflyttad till högre klass spår. Både Qocos och Tosca klarade korningen och erövrade Svenska Utställningschampionat.

Olle och Linnéa1999 föddes vår A-kull. Eftersom vi hade två hundar i hemmet var inte planerna att behålla någon valp, men ödet ville annorlunda.

Vid 18-månaders ålder skulle Aga Khan omplaceras. Situationen var akut för ägaren och Aga Khan fick flytta hem till oss. Benny och jag bestämde oss för att behålla honom. Aga Khan tävlades av Benny och blev godkänd högre klass spår. På utställningar erövrade han meriter för Svenskt Utställningschampionat och  vann Riksmästarutställningen för Hovawart. I dag har jag tyvärr ingen egen hund.

Hovawarten är för mig en ras som förenar de egenskaper som en god familjehund bör ha med utmärkta bruksegenskaper. Mångsidigheten är stor och de passar för samtliga bruksgrenar. Det är en frisk och sund ras som ofta håller sig aktiv långt upp i åren. Det är inte ovanligt att hovawartar blir 12 – 13 år.

Rasen är vaksam och inte mycket undgår en hovawart, de har ofta bra koll på vilka som tillhör grannskapet och talar noggrant om när någon obehörig närmar sig. De fungerar bra med andra djur och även där visar sig deras mångsidighet.

Kontakta  gärna mig om du vill veta mera om hovawart.

08-53043324

Linnéa Jansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *